De bakplaat is al ingeolied bij ontvangst. Olie hem opnieuw in voor en na ieder gebruik. Het is aangeraden arachideolie (pindanootolie) te gebruiken, deze heeft een neutrale smaak en kan tegen hoge temperaturen. Inoliën doe je door olie in een kannetje te doseren over de bakplaat en uit te smeren met een spatel of een inox plamuurmes. Dan boen je de olie in de poriën van de bakplaat met keukenpapier. Doe dit 2 tot 3 keren. Gooi het gebruikte keukenpapier in de vuurpot, dit is ideaal materiaal om de PuurVuur BBQ aan te steken.

 

Leg aanmaakhout op het gebruikte keukenpapier in de vuurpot. Vervolgens steek het keukenpapier aan met een lucifer of aansteker.  Geen angst, er zullen geen steekvlammen ontstaan doordat het keukenpapier is doordrongen met olie. Het papier zal geleidelijk aan ontbranden en het aanmaakhout in vlammen zetten. Voeg dan geleidelijk aan hout toe (niet te veel ineens) om de PuurVuur BBQ op temperatuur te krijgen. Afhankelijk van het hout kan dit duren, van een half uur tot een uur.

 

Gebruik hout dat onbehandeld is als je wil bakken. In het geval dat u de PuurVuur BBQ enkel wil gebruiken als vuurkorf is dit geen vereiste. Hoe droger het hout hoe beter de verbranding en hoe sneller hij op temperatuur is. Gebruik niet te dikke houtblokken, maximum 8 cm in doorsnede. Door de goede verbranding is er geen vereiste naar houtsoort. Dennenhout zal bijvoorbeeld heel snel verbranden en de BBQ zal zeer snel heet worden; bijvullen zal vlugger moeten. Dit is ideaal hout om mee te starten. Nadien kan je hardere soorten gebruiken die veel trager opbranden, zodat je minder snel moet bij vullen tijdens het bakken.

 

Op een gegeven moment ontstaan er vlammetjes uit de gaten onder de bakplaat en is de rook zo goed als weg. Door druppels olie op de plaat te sprenkelen kan men zien als de bakplaat heet is, de olie zal sissen en belletjes vormen, net zoals in een braadpan. 

 

 

Nu bent u klaar voor te "braaien"! Gebruik olie, spatel en de grilltang om uw gerechten te bakken op de plaat. Het kruiden kan gebeuren tijdens het bakken. Steek regelmatig de bakresten af in de vuurpot met de spatel.  Probeer het en laat je creativiteit los om een echte showcook te worden. Er circuleren genoeg YouTube filmpjes die jou kunnen inspireren.

 

Voor noodgevallen, zorg voor blusmateriaal in de buurt.