Rook ontstaat door slechte verbranding, wegens gebrek aan hitte en zuurstof. Een goede verbranding ontstaat pas als er genoeg trek is, die zuurstof aanvoert en het vuur heter maakt. Met andere woorden als je genoeg zuurstof levert aan het vuur zal het heter worden, en veel minder rook produceren.

 

Door zijn uniek ontwerp op basis van het schoorsteen effect wordt er lucht (dus zuurstof) door de BBQ naar boven getrokken. Warme lucht stijgt. Ze zal opwarmen langs de wand van de vuurpot en ontsnappen door de gaten aan de bovenkant van de vuurpot, onder de bakplaat. Er zal dan trek ontstaan en de lucht begint te stromen omdat ze wordt aangevoerd door de luchtgaten, aan de onderkant van de zuil. Hierbij zal er ook lucht stromen door de bodemgaten van de vuurpot, om daarin het hout zuurstofrijk te verbranden.

 

De gedwongen hete lucht die uit de gaten ontsnapt onder de bakplaat,

vermengt zich daar met de rooklucht boven het hout dat verbrandt in de vuurpot. 

Dit zorgt voor een 2de verbranding die de rook aanzienlijk reduceert.

 

Deze dubbele werking (schoorsteenwerking en 2de verbranding) zorgt voor de rookloze eigenschap.

 

 Wanneer is er toch rook?

Bij de opstart als de BBQ nog niet heet genoeg is; bij het gebruik van hout dat niet droog genoeg is.

Ofwel als er slecht wordt gedoseerd: te veel hout ineens.

Je zal snel doorhebben hoe je de PuurVuur BBQ correct moet gebruiken om geen rook te produceren.

 

Overtuig jezelf, het werkt gegarandeerd!